Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos tatarski domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sos tatarski podawać do wędliny, jajek i mięs na zimno.

Sos tatarski domowej roboty

Składniki:

Sos tatarski domowej roboty

 

  • 4 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szkl marynowanych pieczarek
  • 3 korniszony
  • 1 szkl oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Sos tatarski domowej roboty
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, wyjąć żółtka. Żółtka zetrzeć na tarce o średnich oczkach i utrzeć z musztardą, solą i sokiem z cytryny. Następnie bardzo powoli wlewać oliwę, ciągle ucierając tak aby powstał gęsty majonez. Pod koniec dodać śmietanę. Białka z jajek, pieczarki i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do salaterki dodać majonez, posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku solą, cukrem i pierzem, wymieszać.

Tagi:

jajko jajka