Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos tatarski miodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To, że sos tatarski na wszystkie Święta i imprezy musi być to pewnik- pytanie tylko który .

Sos tatarski miodowy  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos tatarski miodowy

 

  • 1 słoiczek gęstego majonezu ( 400 ml )
  • 1 duża kwaśna śmietana 18 % ( 400 ml )
  • słoik 400 ml marynowanych podgrzybków ( maślaków , prawdziwków )
  • słoik 400 ml korniszonów
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1,5 pełnej łyżeczki miodu
  • pieprz mielony do smaku
  • 3 łyżeczki ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Sos tatarski miodowy
Miód rozpuścić w ciepłej wodzie - ostudzić. Odcedzić z zalewy grzybki ( gdyby zalewa była ,,śluzowata " - przepłukać zimną przegotowaną wodą ). Odcedzić korniszony . Pokroić grzyby i korniszony w bardzo drobną kosteczkę . Objętościowo powinno być ich tyle co śmietany i majonezu razem. Wymieszać majonez , śmietanę i musztardę . Dołożyć do majonezu ze śmietaną grzyby i korniszony . Dobrze wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem i miodem.Niby składniki są takie same - tylko zamiennie za cukier jest miód . A smak lekko się różni . Pasuje mi do pasztetów które robię ( są mocno doprawione gałka muszkatołową - a miód z gałką się uzupełniają ).
Sos tatarski miodowy
Odcedzić korniszony i grzybki marynowane z zalewy
Sos tatarski miodowy
Pokroić drobno korniszony i grzybki marynowane
Sos tatarski miodowy
Miód rozpuścić w odrobinie ciepłej wody .
Sos tatarski miodowy
Wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawic do smaku