Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Sos tatarski staropolski

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

nie wyobrażam sobie Świąt bez sosu tatarskiego, jest wspaniałym dodatkiem do ryb smażonych, pieczonych a także do mięs i wędlin.

Sos tatarski staropolski

Składniki:

Sos tatarski staropolski

 

  • 300 g majonezu staropolskiego
  • 3-4 czubate łyżki gęstej śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. stołowej
  • kilka grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
  • 2 nieduże ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Sos tatarski staropolski
Grzybki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić pod szczelnym przykryciem na kilka-kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do ryb pieczonych, smażonych, mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek...Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.

Tagi:

tarta