Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Sos toffee

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniały sos toffee domowej roboty.

Sos toffee Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos toffee

 

  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1 szklanka kremówki,
  • 1/4 szklanki masła,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Sos toffee
Odmierzamy wymienione w przepisie składniki. Do garnka wsypujemy cukier i dolewamy śmietanki. Następnie dodajemy masło oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień. Mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia się cukru. gdy cukier się rozpuści gotujemy jeszcze około kwadransa co jakiś czas mieszając aż masa zmniejszy swoją objętość o połowę. Sos po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje. Podawać z lodami i do innych deserów. Pasuje też świetnie do różnych ciast, np. sernika z dynią, polecam i życzę smacznego ;)
Sos toffee
Do garnka wsypujemy cukier i dolewamy śmietanki.
Sos toffee
Następnie dodajemy masło oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień.
Sos toffee
Sos po ostygnięciu jeszcze trochę zgęstnieje.
Sos toffee
Pasuje też świetnie do różnych ciast, np. sernika z dynią.