Sos toffi do deserów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki w przygotowaniu z trzech składników, bardzo słodki i po prostu pyszny. Można polewać nim lody, gofry, czy inne desery, ale najczęściej zostaje zjedzony łyżeczką ;)

Sos toffi do deserów

Składniki:

Sos toffi do deserów

 

  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 12%

Sposób przygotowania:

Sos toffi do deserów
Wodę i cukier umieszczamy w garnku lub na patelni. Doprowadzamy do wrzenia, po czym na wolnym ogniu podgrzewamy do czasu, aż powstanie jasnobrązowy karmel.

Następnie wlewamy śmietankę i mieszając co jakiś czas redukujemy sos o połowę. Studzimy i przelewamy do pojemniczka lub słoika.

Przechowujemy szczelnie zamknięty do tygodnia w lodówce. Przed użyciem trzeba go wyciągnąć chwilę wcześniej, aby się ogrzał w temperaturze pokojowej.  

Tagi:

sos