Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos truskawkowo-malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos można przygotować z innych miękkich owoców.

Sos truskawkowo-malinowy

Składniki:

Sos truskawkowo-malinowy

 

  • 25 dag truskawek
  • 25 dag malin
  • 1/2 szkl śmietanki kremówki
  • 1 łyżka kisielu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos truskawkowo-malinowy
Do rondla włożyć umyte i oczyszczone owoce, wlać 2 łyżki wody i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito, dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i wymieszać. 1 szkl wody zagotować. Kisiel i mąkę rozprowadzić w 1/3 szkl zimnej wody, wlać do gotującej się 1 szkl wody ciągle mieszając zagotować. Gdy kisiel lekko przestygnie dodać śmietanę i przecier z owoców, przyprawić do smaku cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Podawać do naleśników, ryży, racuchów i deserów.