LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Sos tzatziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyśmienity do frytek, dań mięsnych i z grilla.

Sos tzatziki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos tzatziki

 

 

Sposób przygotowania:

Sos tzatziki
Umyty ogórek obrać, przepołowić wzdłuż i łyżeczką usunąć pestki. Ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać łyżeczką soli i odstawić na 10 minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Koperek umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać, pozbywając się grubych gałązek. Grecki jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Starty ogórek dobrze odcisnąć, wymieszać z czosnkiem, koperkiem i jogurtem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos tzatziki
Przygotowanie ogórka sałatkowego do sosu tzatziki.
Sos tzatziki
Krojenie zielonego koperku do sosu tzatziki.
Sos tzatziki
Przepuszczanie przez praskę czosnku do sosu tzatziki.
Sos tzatziki
Mieszanie warzyw z jogurtem i przyprawami.