Sos tzatziki
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Babcia Halinka - Przepis na: Sos tzatziki offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Sos tzatziki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 12

Sos tzatziki - ogórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, a nastepnie posolić i odstawić na 10 minut...


trudność: łatwe
czas:

Sos tzatziki - SKŁADNIKI:

Sos tzatziki - PRZYGOTOWANIE:

Ogórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, a nastepnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok.

Czosnek przeciesnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Koperek i natkę posiekać i równiez dołączyć do warzyw, razem z oliwa i octem. Całość przyprawić solą i pieprzem.

Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem, a następnie odstawić sos tzatziki do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.

Sos tzatziki smakuje rewelacyjnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs oraz warzyw z grilla.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos tzatziki (strona 1 z 1)  
Gość

weri
gość

2008-06-12 16:50
hmmmm deliszyns
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

dk
gość

2008-08-26 09:40
weri napisał(a):

hmmmm deliszyns

jakie sliwki...
oliwki !
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

orgio
gość

2008-10-23 14:58
hmmm...musze zrobic.....bo nigdy takiego czego nie robilem...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

falda
gość

2009-02-05 20:50
To czarne to pewnie oliwki:)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

falda
gość

2009-02-05 20:54
falda napisał(a):

To czarne to pewnie oliwki:)

A sam sos Tzatziki mniam,polecam-smakuje super z miesem z grilla i bagietka
Skomentuj
Oceń:
0
Skarb

Skarb
offline

2009-02-21 13:06
Zapomnialas dodac zeby usunac pestki z ogorka, octu nie dodaje sie, bo smak musi byc naturalny, a jogurt wymieszac z kwasna smietana.
Skomentuj
Oceń:
0
paulinelka

paulinelka
offline

2009-04-15 01:34
mozna czyms zastapic ocet jablkowy?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Tomek
gość

2008-10-31 18:26
Prawie...ale prawie robi wielką różnicę.
1. Ogórka się nie obiera...w Grecji to byłoby wręcz przestępstwo.
2. Na 0,5 l jogurtu łyżka octu to stanowcza przesada Pewien kucharz na Santorini rzekł mi: "give a little bit of vinegar..." Można dać zatem naprawdę odrobinę octu winnego ale nie zakwaszajmy tej potrawy.
3. Koperek i nać pietrzuszki Grecy dodają opcjonalnie ale nie zawsze...zależy to od regionu, kucharza itp. Osobiście uważam, że sam koperek znakomicie wzbogaca smak tzatziki.
Skomentuj
Oceń:
0
gineka

gineka
offline

2012-05-18 20:21
Tomek napisał(a):

Prawie...ale prawie robi wielką różnicę.
1. Ogórka się nie obiera...w Grecji to byłoby wręcz przestępstwo.
2. Na 0,5 l jogurtu łyżka octu to stanowcza przesada Pewien kucharz na Santorini rzekł mi: "give a little bit of vinegar..." Można dać zatem naprawdę odrobinę octu winnego ale nie zakwaszajmy tej potrawy.
3. Koperek i nać pietrzuszki Grecy dodają opcjonalnie ale nie zawsze...zależy to od regionu, kucharza itp. Osobiście uważam, że sam koperek znakomicie wzbogaca smak tzatziki.

i tu sie grubo mylisz-ogorek jak najbardziej obrany, starty na tarce, dobrze odcisniety by nie zbierala sie woda w jogurcie,pietruszka w greckich tzatzikach???????to jakas poraszka-wcinam tzatziki od 20 lat w Grecji bo tu mieszkam i jeszcze takich nie jadlam :)pozdrawiam -σας χαιρετώ!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

grekzorba
gość

2008-05-31 12:59
A co jest na tym zdjeciu (to czarne)?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

koper
gość

2008-05-31 14:04
grekzorba napisał(a):

A co jest na tym zdjeciu (to czarne)?

śliwki - robaczywki?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gal
gość

2008-06-05 09:40
koper napisał(a):

grekzorba napisał(a):

A co jest na tym zdjeciu (to czarne)?

śliwki - robaczywki?

Suszone śliweczki, pyszne :) Njalepsze są w czekoladzie.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

koper
gość

2008-06-05 14:02
gal napisał(a):

koper napisał(a):

grekzorba napisał(a):

A co jest na tym zdjeciu (to czarne)?
śliwki - robaczywki?
Suszone śliweczki, pyszne :) Njalepsze są w czekoladzie.

Az slinka leci..
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Kama
gość

2008-11-14 16:06
kozie bobki hehe A seroi oliwki czrne
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

orgio
gość

2008-10-23 14:57
orgio napisał(a):

koper napisał(a):

grekzorba napisał(a):

t na tym zdjeciu (to czarne)?

Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Michal
gość

2008-10-24 19:04
orgio napisał(a):

orgio napisał(a):

koper napisał(a):

grekzorba napisał(a):

t na tym zdjeciu (to czarne)?


To ty nigdy tego nie robiles?Ja robilem ten sos.
Skomentuj
Oceń:
0
minka12

minka12
offline

2012-07-22 21:50
koper napisał(a):

grekzorba napisał(a):

A co jest na tym zdjeciu (to czarne)?

śliwki - robaczywki?

oliwki.....
Skomentuj
Oceń:
0
minka12

minka12
offline

2012-07-22 21:54
tzatziki nigdy nie robi sie z dodatkiem pietruszki,wiem co mowie bo mieszkam w Grecji,do tzatzikow dodaje sie ogorka,jogurt,czosnek,olej z oliwek,ocet winny,sol pieprz do smaku i to caly przepis....
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szybkie i smaczne
Omlet na słodko polany sorbetem Polędwiczki z kurczaka w sosie Mini pizzerinki
Cukiniowe placuszki Kotleciki z kaszy i dyni Krem pomarańczowy- orange curd
Francuskie ciasteczka z makiem Pieczeń w chlebie schowana Mini omlety z dżemem
Jajecznica z kanią Torcik omletowy przekładany budyniem Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane