Sos Vinaigrette

Sosy « poprzedni | następny »
Babcia Halinka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sos Vinaigrette
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 16519

Do oliwy wlewać po kropli ocet, stale mieszając. Ucierać, aż sos zgęstnieje...


trudność: łatwe
czas:

Sos Vinaigrette - SKŁADNIKI:

  • ocet winny (lub sok z cytryny) w proporcji trzy części oliwy na jedną octu winnego
  • po szczypcie cukru, soli i pieprzu
  • ząbek czosnku
  • suszone zioła (estragon, tymianek, lebiodka, koper włoski)
  • 1 łyżeczka musztardy

Sos Vinaigrette - PRZYGOTOWANIE:

Do oliwy wlewać po kropli ocet, stale mieszając. Ucierać, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Mozna dodać łyżeczke musztardy. Do ucirania można użyć miksera.

Doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Do sosu podstawowego można dodać roztarty czosnek, suszone zioła (estragon, tymianek, lebiodkę, koper włoski), posiekaną zieleninę (natkę pietruszki, bazylię, miętę).



Uwaga: Jarzyny powinny jakiś czas macerować się w sosie winegret, dlatego należy odczekać chwilę, aż nabierze smaku.



Sos świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałat z warzywami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos Vinaigrette  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos ze świeżych kurek Sos grzybowo-śmietanowy Sos ze świeżych podgrzybków
Jogurtowy sos z zielonym pesto Sos a'la vinegret do sałatek Sos pomidorowy z dynią
Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup Sos potrawkowy wg Babci Florentyny Domowy sos czosnkowy
Sos mięsno - dyniowy do makaronu Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane