Sos Vinaigrette

Sosy « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Sos Vinaigrette offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sos Vinaigrette
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 16519

Do oliwy wlewać po kropli ocet, stale mieszając. Ucierać, aż sos zgęstnieje...


trudność: łatwe
czas:

Sos Vinaigrette - SKŁADNIKI:

  • ocet winny (lub sok z cytryny) w proporcji trzy części oliwy na jedną octu winnego
  • po szczypcie cukru, soli i pieprzu
  • ząbek czosnku
  • suszone zioła (estragon, tymianek, lebiodka, koper włoski)
  • 1 łyżeczka musztardy

Sos Vinaigrette - PRZYGOTOWANIE:

Do oliwy wlewać po kropli ocet, stale mieszając. Ucierać, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Mozna dodać łyżeczke musztardy. Do ucirania można użyć miksera.

Doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Do sosu podstawowego można dodać roztarty czosnek, suszone zioła (estragon, tymianek, lebiodkę, koper włoski), posiekaną zieleninę (natkę pietruszki, bazylię, miętę).



Uwaga: Jarzyny powinny jakiś czas macerować się w sosie winegret, dlatego należy odczekać chwilę, aż nabierze smaku.



Sos świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałat z warzywami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos Vinaigrette  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos grzybowo-śmietanowy Sos ze świeżych podgrzybków Jogurtowy sos z zielonym pesto
Sos a'la vinegret do sałatek Sos pomidorowy z dynią Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Sos potrawkowy wg Babci Florentyny Domowy sos czosnkowy Sos mięsno - dyniowy do makaronu
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Paprykowa pasta ajwar

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane