Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Sos Vinaigrette

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16519

Do oliwy wlewać po kropli ocet, stale mieszając. Ucierać, aż sos zgęstnieje...

Sos Vinaigrette

Składniki:

Sos Vinaigrette

  • ocet winny (lub sok z cytryny) w proporcji trzy części oliwy na jedną octu winnego
  • po szczypcie cukru, soli i pieprzu
  • ząbek czosnku
  • suszone zioła (estragon, tymianek, lebiodka, koper włoski)
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Sos Vinaigrette

Do oliwy wlewać po kropli ocet, stale mieszając. Ucierać, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Mozna dodać łyżeczke musztardy. Do ucirania można użyć miksera.

Doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Do sosu podstawowego można dodać roztarty czosnek, suszone zioła (estragon, tymianek, lebiodkę, koper włoski), posiekaną zieleninę (natkę pietruszki, bazylię, miętę).



Uwaga: Jarzyny powinny jakiś czas macerować się w sosie winegret, dlatego należy odczekać chwilę, aż nabierze smaku.



Sos świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałat z warzywami.

Redakcja poleca: