oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Sos walijski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny sosik walijski.....

Sos walijski

Składniki:

Sos walijski

 

  • 30 dag selera
  • 20 dag cebuli
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki żółtego utartego sera
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • papryka w proszku do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos walijski
Umyte i obrane selery, cebulę i jabłka zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości. Gdy miękkie, przetrzeć przez sito. Gorący przecier połączyć z pastą pomidorową, roztartym z solą czosnkiem i utartym serem. Sos przyprawić solą, cukrem i papryką do smaku. Wykorzystywać zarówno na zimno, jak i na gorąco do potraw mącznych, z kasz, z ryb i z jaj.