Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Sos waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aksamitny , aromatyczny sos waniliowy który możemy podać na ciepło i na zimo. idealny do lodów , gofrów , szarlotki oraz ciepłych pierogów z owocami czy klusek na parze.

Sos waniliowy

Składniki:

Sos waniliowy

 

  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Sos waniliowy
Mleko podgrzać ze śmietanką, wydrążonym miąższem z wanilii oraz kora waniliową. ( nie gotować).

Żółtka utrzeć z cukrem na puch.

Mieszankę mleczną małym strumieniem przelać do żółtek cały czas miksując.

Sos ponownie postawić na gaz, podgrzewać do momentu aż zgęstnieje.

podawać na ciepło lub zimno.

Sos przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniczku.