szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Sos warzywny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeden z moich ulubionych sosów. Najlepiej smakuje z kotletami mielonmi lub jako dodatek do pieczenie rzymskiej

Sos warzywny

Składniki:

Sos warzywny

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 1 mały kubek śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos warzywny

Przygotowanie sosu

Sos warzywny
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w półplasterki. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.


Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać pozostałe warzywa. Podsmażyć chwilę razem. Następnie podlać delikatnie wodą. Smażyć aż warzywa zmiękną. Wlać śmietanę. Dodać groszek konserwowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż śmietana zacznie gęstnieć.