anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sos warzywny do słoików

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gęsty, aromatyczny sos z cukinii i papryki zamknięty w słoikach do wykorzystania w zimie. Można go podać z makaronem na szybki obiad lub do mięs z grilla.

Sos warzywny do słoików Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos warzywny do słoików

 

Sposób przygotowania:

Sos warzywny do słoików
Cukinię i paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a paprykę na średnich. Cukinię wymieszać z solą, przełożyć na sitko i odstawić na godzinę do odsączenia soku. Obraną i umytą cebulę bardzo drobno posiekać. W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Odciśniętą z soku cukinię przełożyć do rondla z cebulą, dodać paprykę. Rondel nakryć pokrywką i całość gotować przez około pół godziny. Dodać przyprawy, wymieszać i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Należy pamiętać o częstym mieszaniu sosu.Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą około 10 minut.
Sos warzywny do słoików
Obraną i umytą cebulę bardzo drobno posiekać.
Sos warzywny do słoików
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Sos warzywny do słoików
Paprykę zetrzeć na średnich oczkach tarki.

Tagi:

cukinia