ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Sos warzywny z mlekiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie wierzyłam że może mi smakować ten sos (mleko kokosowe mnie przerażało) ale wprost trudno uwierzyć jakie to było dobre. Nie czuć kokosu!

Sos warzywny z mlekiem kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos warzywny z mlekiem kokosowym

 

  • 2 cebule
  • mała cukinia
  • 3 duże pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka mleczka kokosowego
  • orientalne przyprawy (kumin, curry, kurkuma, papryka ostra i słodka, inne ulubione)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos warzywny z mlekiem kokosowym
Cebulę siekamy na małe kawałki. Pomidory obieramy ze skórki uprzednio polewając je wrzątkiem i kroimy na kawałki. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni, na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy cebulę. Dodajemy przyprawy a następnie pomidory. Solimy i doprawiamy pieprzem, dusimy przez chwilę, następnie dodajemy cukinię i wszystko nadal dusimy do momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dusimy jeszcze przez chwilę. Wtedy wlewamy mleko i nadal trzymamy sos na ogniu mieszając go od czasu do czasu do momentu aż nabierze on odpowiedniej gęstości (zgęstnieje). Sos można podać z ryżem, świetnie pasuje też do ryby (ja go właśnie tak podałam). Polecam!
Sos warzywny z mlekiem kokosowym
Cebula z aromatycznymi przyprawami kuchni orientalnej.
Sos warzywny z mlekiem kokosowym
Pomidory obieramy ze skórek przed dodaniem ich do potrawy.
Sos warzywny z mlekiem kokosowym
Cukinię należy pokroić w kostkę niezbyt wielkich rozmiarów.
Sos warzywny z mlekiem kokosowym
Mleko kokosowe stanowi trzon i sens tej potrawy naprawdę warto tego spróbować.