Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 733]

Sos węgierski do placków ziemniaczanych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Postanowiłam zrobić "coś nowego". Sos wyszedł super. Mocny smak, lekko pikantny. I taki powinien być.

Sos węgierski do placków ziemniaczanych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos węgierski do placków ziemniaczanych

  • 1 karkówka wieprzowa( ale może być inne mięso)
  • 2 marchewki
  • 4 papryki( mogą być kolorowe)
  • 3 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
  • przyprawa do gulaszu
  • papryka mielona
  • 2- 3 łyżki mąki.

Sposób przygotowania:

Sos węgierski do placków ziemniaczanych

Mięso kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w półplasterki lub piórka. Marchewkę ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w paski. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, podsmażamy na nich wieprzowinę i przekładamy ją do garnka z niewielką ilością gorącej wody. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i 2/3 papryki. Podlewamy wodą i chwilkę dusimy. Zawartość patelni przekładamy do mięsa i dusimy około 30 minut wraz z zielem, pieprzem i liściem. Następnie dodajemy pozostałą paprykę i po 5- ciu minutach zaprawiamy zawiesiną z mąki. Doprawiamy do smaku wedle uznania.

Redakcja poleca: