Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Sos wielkanocny wg Edyta2002

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Szczypiorek, rzeżucha, koperek i chrzan to składniki wielkanocne...

Sos wielkanocny wg Edyta2002

Składniki:

Sos wielkanocny wg Edyta2002

 

  • 3 jajka
  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu
  • 1 szklanka gęstej śmietany (12%)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Sos wielkanocny wg Edyta2002
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą wystudzić. Obrać ze skorupek i przeciąć na pół. Żółtka wyjąć, przetrzeć przez sitko i dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny. Żółtka połączyć z chrzanem, śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem, rzeżuchą, solą, cukrem i dokładnie wymieszać. Białka pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu. Sos podawać do jajek , wędlin, i białej kiełbasy...