allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Sos winno-żurawinowy do mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny sos do pieczonych mięs.

Sos winno-żurawinowy do mięs

Składniki:

Sos winno-żurawinowy do mięs

 

  • 20 dkg żurawin,
  • 5 łyżek czerwonego półwytrawnego wina,
  • skórka otarta z jednej małej pomarańczy,
  • do smaku sól i cukier

Sposób przygotowania:

Sos winno-żurawinowy do mięs
Żurawiny przebrać i opłukać. Dobrze osączyć. Włożyć do garnka i podlać winem. Dodać skórkę z pomarańczy i dusić na małym ogniu, aż żurawiny całkiem się rozpadną. Sos przetrzec przez sito i doprawić solą i cukrem. Jeżeli chcemy aby sos był bardziej gęsty można zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej.