Sos winogronowo-orzechowy (Gruzja)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Winogrona umyć, rozgnieść drenianą łyżką, wycisnąć sok, przecedzić przez sito,

Sos winogronowo-orzechowy (Gruzja)

Składniki:

Sos winogronowo-orzechowy (Gruzja)

 

  • 300 g niedojrzałych winogron
  • 1/4 szkl wyłuskanych orzechów włoskich
  • 3/4 szkl przegotowanej wody
  • 1/2 łyżeczki estragonu i bazylii
  • kilka gałązek zielonej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Sos winogronowo-orzechowy (Gruzja)
Winogrona umyć, rozgnieść drenianą łyżką, wycisnąć sok, przecedzić przez sito, rozprowadzic wodą, dodać utłuczone  wmoździerzu orzechy, roztraty na miazgę czosnek, drobno posiekaną kolendrę i przyprawy ziołowe przesiane przez drobne siteczko. Doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać do drobiu i mięs z rożna lub gotowanych.

Tagi:

winogrona