pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Sos z gruszek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos do ciasteczek, ciast, gofrów, naleśników.

Sos z gruszek.

Składniki:

Sos z gruszek.

 

  • 1 duża gruszka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka śmietany kremówki 30%
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Sos z gruszek.
Gruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do rondelka. Do gruszki wsypujemy 3 łyżki brązowego cukru. Dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę śmietany kremówki. Całość gotujemy do czasu, aż gruszka całkiem zmięknie. Wszystko miksujemy na gładką konsystencję w postaci musu. Po zmiksowaniu sos doprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy. Gotowy sos podajemy np. do ciasteczek, ciast, gofrów, naleśników.