Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos z grzybów suszonych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Taki sos nadaje się do mięs pieczonych, klusek, kaszy…

Sos z grzybów suszonych

Składniki:

Sos z grzybów suszonych

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z grzybów suszonych
Grzyby zalać 3 szkl. gorącej wody, moczyć ok. 30 min. Następnie odcedzić, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni albo w rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać grzyby, smażyć chwilę, oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając wlewać wodę z moczenia grzybów, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i dusić na malutkim ogniu aż sos zgęstnieje.