odon

odon

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Sos z jajek na twardo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos z jajek podawać do wędlin

Sos z jajek na twardo

Składniki:

Sos z jajek na twardo

 

  • 3 jaja
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1/2 szkl oliwy lub oleju sojowego
  • 1/2 szkl rosołu
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego estragonu
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Sos z jajek na twardo
Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek ,przekrajać, wyjąć żółtka.Białka drobno posiekać.Żółtka przetrzeć przez sito.
Ucierać w misce,dodając na przemian po trochu zimny rosół i oliwę lub olej.Utarty gęsty sos wymieszać z posiekanymi białkami, szczypiorkiem,estragonem i chrzanem.Przyprawić do smaku sokiem z cytryny,solą i cukrem.Podawać do wędlin.