Strona główna Sos z maślaków do obiadu

Sos z maślaków do obiadu

Mati13

Srebrny Ekspert
Przepisy: 887
zdjęcia: 1 z 1
Sos z maślaków do obiadu
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

stosujemy jako dodatek do obiadu


trudność: łatwe
czas:

Sos z maślaków do obiadu - SKŁADNIKI:

  • 40 dag maslaków
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • łyżka dobrego masła
  • szczypta suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sos z maślaków do obiadu - PRZYGOTOWANIE:

Maślaki oczyszczamy, większe pozbawiamy skórek z kapeluszy, na mniejszych pozostawiamy. Małe maślaki dajemy w całości, a większe kroimy na pół. W szerokiej i wysokiej patelni (moze być wok) topimy masło i przez 2-3 minuty przesmażamy na nim maślaki, po czym wlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz oraz nieco koperku i dusimy całość do czasu aż woda w większości wyparuje, po tym czasie wlewamy śmietankę i całość smazymy na wolnym ogniu do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polewamy ziemniaki lub pieczeń, równie dobrze smakuje razem z chlebkiem


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos z maślaków do obiadu  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos pomidorowy z serkiem Pulpety w słonecznikowym sosie z makaronem Sałatka z sosem limonkowo- jogurtowym
Lemon curd, krem cytrynowy Dip z sosem sojowym Dip z przyprawą gyros
Dip czosnkowo- orzechowy Sos pieczarkowy Sos z podsmażaną cebulką i zrazami
Lekki sos na maśle  Domowy sos do pizzy Pyszny sos grzybowy

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane