Strona główna Sos z maślaków do obiadu

Sos z maślaków do obiadu

Mati13 - Przepis na: Sos z maślaków do obiadu offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 887
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Sos z maślaków do obiadu
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

stosujemy jako dodatek do obiadu


trudność: łatwe
czas:

Sos z maślaków do obiadu - SKŁADNIKI:

  • 40 dag maslaków
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • łyżka dobrego masła
  • szczypta suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sos z maślaków do obiadu - PRZYGOTOWANIE:

Maślaki oczyszczamy, większe pozbawiamy skórek z kapeluszy, na mniejszych pozostawiamy. Małe maślaki dajemy w całości, a większe kroimy na pół. W szerokiej i wysokiej patelni (moze być wok) topimy masło i przez 2-3 minuty przesmażamy na nim maślaki, po czym wlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz oraz nieco koperku i dusimy całość do czasu aż woda w większości wyparuje, po tym czasie wlewamy śmietankę i całość smazymy na wolnym ogniu do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polewamy ziemniaki lub pieczeń, równie dobrze smakuje razem z chlebkiem


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos z maślaków do obiadu  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos grzybowo-śmietanowy Sos ze świeżych podgrzybków Jogurtowy sos z zielonym pesto
Sos a'la vinegret do sałatek Sos pomidorowy z dynią Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Sos potrawkowy wg Babci Florentyny Domowy sos czosnkowy Sos mięsno - dyniowy do makaronu
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Paprykowa pasta ajwar

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane