Strona główna Sos z maślaków do obiadu

Sos z maślaków do obiadu

Mati13 - Przepis na: Sos z maślaków do obiadu offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 870
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Sos z maślaków do obiadu
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

stosujemy jako dodatek do obiadu


trudność: łatwe
czas:

Sos z maślaków do obiadu - SKŁADNIKI:

  • 40 dag maslaków
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • łyżka dobrego masła
  • szczypta suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sos z maślaków do obiadu - PRZYGOTOWANIE:

Maślaki oczyszczamy, większe pozbawiamy skórek z kapeluszy, na mniejszych pozostawiamy. Małe maślaki dajemy w całości, a większe kroimy na pół. W szerokiej i wysokiej patelni (moze być wok) topimy masło i przez 2-3 minuty przesmażamy na nim maślaki, po czym wlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz oraz nieco koperku i dusimy całość do czasu aż woda w większości wyparuje, po tym czasie wlewamy śmietankę i całość smazymy na wolnym ogniu do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polewamy ziemniaki lub pieczeń, równie dobrze smakuje razem z chlebkiem


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos z maślaków do obiadu  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Tzatziki z pieczonymi ziemniakami Paprykowy ostry sos Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczką
Bazyliowe pesto z ziarnami słonecznika Sos misz masz z wszystkiego Sos majonezowo - chrzanowy
Sos pieczarkowo-pietruszkowy Sos serowo - cukiniowy Sos pieczarkowy
Sos biały z chrzanem Pikantny sos pomidorowy Sos serowo - paprykowy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane