Strona główna Sos z maślaków do obiadu

Sos z maślaków do obiadu

Mati13 - Przepis na: Sos z maślaków do obiadu offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 887
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Sos z maślaków do obiadu
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

stosujemy jako dodatek do obiadu


trudność: łatwe
czas:

Sos z maślaków do obiadu - SKŁADNIKI:

  • 40 dag maslaków
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • łyżka dobrego masła
  • szczypta suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sos z maślaków do obiadu - PRZYGOTOWANIE:

Maślaki oczyszczamy, większe pozbawiamy skórek z kapeluszy, na mniejszych pozostawiamy. Małe maślaki dajemy w całości, a większe kroimy na pół. W szerokiej i wysokiej patelni (moze być wok) topimy masło i przez 2-3 minuty przesmażamy na nim maślaki, po czym wlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz oraz nieco koperku i dusimy całość do czasu aż woda w większości wyparuje, po tym czasie wlewamy śmietankę i całość smazymy na wolnym ogniu do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polewamy ziemniaki lub pieczeń, równie dobrze smakuje razem z chlebkiem


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos z maślaków do obiadu  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos ze świeżych kurek Sos grzybowo-śmietanowy Sos ze świeżych podgrzybków
Jogurtowy sos z zielonym pesto Sos a'la vinegret do sałatek Sos pomidorowy z dynią
Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup Sos potrawkowy wg Babci Florentyny Domowy sos czosnkowy
Sos mięsno - dyniowy do makaronu Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane