Strona główna Sos z mięsem do obiadu

Sos z mięsem do obiadu

Wieprzowina « poprzedni | następny »
Mati13 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 887
zdjęcia: 1 z 3
Sos z mięsem do obiadu
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

taki sos z mięsem jest idealny do ziemniaków


trudność: średne
czas:

Sos z mięsem do obiadu - SKŁADNIKI:

  • 40 dag schabu bez kosci
  • 2 cebule
  • 5 łyżek mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 kostka do sosów
  • kucharek
  • pieprz i sól

Sos z mięsem do obiadu - PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy w kostkę średniej wielkości, w wysokiej patelni z pokrywą topimy margarynę i na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso - przesmażamy, po kilku minutach wlewamy wodę, wrzucamy kostkę do sosu i całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dodajemy cebule pokrojone w plasterki. Całość doprawiamy kucharkiem, solą oraz pieprzem wedle uznania - dusimy kolejne 20 minut. Na suchej patelni prażymy mąkę do czasu aż bedzie ładnie brązowa, wtedy też dolewamy stopniowo ok. 0,5-3/4 szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy by nie było grudek - wlewamy do mięsa i dusimy jeszcze 15 minut aby wszystko lekko zgęstniało. Tak przygotowany mięsnym sosem polewamy ziemniaki i całość podajemy z surowką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos z mięsem do obiadu  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Świąteczna rolada z boczku Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią
Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą Naleśniki z mięsem i warzywami Ananasowe żeberka na pikantnie
Szaszłyki wieprzowe  Schab nadziewany morelą "Kiszone" mielone
Pieczona szynka z rozmarynem Paczuszki z szynką i suszonymi pomidorami Słoikowa łopatka boczkowa

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane