Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Sos z suszonych prawdziwków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos z suszonych prawdziwków.

Sos z suszonych prawdziwków Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos z suszonych prawdziwków

 

  • garść suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Sos z suszonych prawdziwków
Grzyby dać do garnka i zalać wodą, gotować na średnim ogniu. W tym czasie obrać, umyć i posiekać cebulkę. Gdy grzyby są miękkawe wrzucam je do blendera (nie lubię jak są duże kawałki) i rozdrabniam. Cebulkę daje na rozgrzany olej i smażę. Rozdrobnione grzybki przekładam do cebulki i przesmażam je kilka minut doprawiając do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane daję do wody w której wcześniej gotowały się grzybki i gotuję jeszcze kilka minut. Pod koniec zagęszczam mąką i śmietanką rozrobione w pół szklanki wody. Wsypuję posiekaną natkę i zagotowuję. Na koniec ponownie doprawiam do smaku.
Sos z suszonych prawdziwków
Do gotujących się grzybków i cebulki wlewam rozrobioną śmietanę z mąką i energicznie mieszam.
Sos z suszonych prawdziwków
Cebulkę przesmażam na oleju i dodaję do niej rozdrobnione grzyby.