Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos z twardzioszków przydrożnych

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

twardzioszki to grzyby które zbierać nauczyła mnie Babcia gdy byłam małą dziewczynką

Sos z twardzioszków przydrożnych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z twardzioszków przydrożnych

 

  • ok. 1 szkl. kapelusików twardzioszków przydrożnych
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • do smaku – sól, pieprz ziołowy
  • 1 łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sos z twardzioszków przydrożnych
grzybki – same kapelusiki no trzonki są twarde i łykowate – umyłam dokładnie i dobrze osączyłam. Nie kroiłam ich bo nie są duże a lubię widzieć co jest w daniu. Obraną cebulę pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby. Lekko posoliłam i dodałam trochę pieprzu ziołowego a gdy grzybki puściły sok dusiłam je ok. 8 minut na malutkim ogniu. Na koniec dodałam szczypiorek i śmietanę, wymieszałam, ale już nie gotowałam żeby ta ostatnia się nie zwarzyła. Prawda, że proste ? Podobnie można przygotować szybki sos właściwie z każdego gatunku grzybów jadalnych – ważne żeby nie dusić ich bez opamiętania bo grzyby wcale tego nie lubią. Małe albo pokrojone cienko, choć lubię spore kawałki, szybko są dobre do jedzenia – do makaronu, ziemniaków, klusek czy czego tam chcecie :)
Sos z twardzioszków przydrożnych
grzyby - same kapelusiki - dokładnie umyłam i osączyłam
Sos z twardzioszków przydrożnych
na patelni zeszkliłam cebulę i dorzuciłam do niej grzyby - podsmażyłam
Sos z twardzioszków przydrożnych
dusiłam kilka minut po czym wlałam śmietanę i doprawiłam do smaku
Sos z twardzioszków przydrożnych
a tak wyglądają twardzioszki rosnące na trawniku przed domem na wsi