Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2809]

Sos z żeberek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Robię taki sos z tańszych żeberek na zapas do kluch , kopytek lub mięs .

Sos z żeberek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z żeberek

  • 30 dag żeberek ( końcówek )
  • 3 cebule
  • olej ( używam z pestek winogron )
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 1 Bulionetka pieczeniowa Knorra ( można użyć innej , lub maggi czy przyprawy do zup - byle doprawić )
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Sos z żeberek

Porąbać na małe kawałki żeberka .Usiekać w drobną kostkę cebulę . Wymieszać przyprawy ( 4 łyżki oleju , pieprz , paprykę i powidła ) . Natrzeć mięso i zostawić na godzinę w lodówce . Rozgrzać kilka łyżek oleju i usmażyć na rumiano żeberka . Wsypać do mięsa posiekaną cebulę . Smażyć razem pod przykryciem . Zalać wodą .Dorzucić Bulionetkę . Dusić pod przykryciem pilnując by woda nie wyparowała ok. godziny . Wyjąć kawałki żeberek i usunąć z nich kawałki kości i chrząstek . Mięso rozdrobnić i włożyć do sosu .Doprawić do smaku .
Można sos rozdrobnić malakserem lub blenderem , lub lekko zaciągnąć mąką .