Sos z żeberek

Żeberka, Sosy « poprzedni | następny »
Babciagramolka - Przepis na: Sos z żeberek offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2759
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Sos z żeberek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Robię taki sos z tańszych żeberek na zapas do kluch , kopytek lub mięs .


trudność: łatwe
czas:

Sos z żeberek - SKŁADNIKI:

  • 30 dag żeberek ( końcówek )
  • 3 cebule
  • olej ( używam z pestek winogron )
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 1 Bulionetka pieczeniowa Knorra ( można użyć innej , lub maggi czy przyprawy do zup - byle doprawić )
  • 2 szklanki wody

Sos z żeberek - PRZYGOTOWANIE:

Porąbać na małe kawałki żeberka .Usiekać w drobną kostkę cebulę . Wymieszać przyprawy ( 4 łyżki oleju , pieprz , paprykę i powidła ) . Natrzeć mięso i zostawić na godzinę w lodówce . Rozgrzać kilka łyżek oleju i usmażyć na rumiano żeberka . Wsypać do mięsa posiekaną cebulę . Smażyć razem pod przykryciem . Zalać wodą .Dorzucić Bulionetkę . Dusić pod przykryciem pilnując by woda nie wyparowała ok. godziny . Wyjąć kawałki żeberek i usunąć z nich kawałki kości i chrząstek . Mięso rozdrobnić i włożyć do sosu .Doprawić do smaku .
Można sos rozdrobnić malakserem lub blenderem , lub lekko zaciągnąć mąką .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos z żeberek (strona 1 z 1)  
pacpaw

pacpaw
offline

2011-09-04 15:11
rozumiem, że skoro ten sos jest robiony na zapas - jakoś go przechowujesz. Zamrażasz go, czy tylko pakujesz w słoiki? Zagotowujesz takie słoiki?
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2011-09-04 16:27
pacpaw napisał(a):

rozumiem, że skoro ten sos jest robiony na zapas - jakoś go przechowujesz. Zamrażasz go, czy tylko pakujesz w słoiki? Zagotowujesz takie słoiki?


Zamrażam . Z tej porcji wychodzi 2x po 2 porcje ( jak dla nas ) . Dziś zjadłyśmy połowę - drugą poławę ostudziłam i zamroziłam . Trzeba wypróbować jaką ilość potrzeba dla nas - ja robię bardzo gesty, ale mniej - ktoś woli luźniejszy ale więcej .
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw
offline

2011-09-17 17:37
i jeszcze jedno bardzo mnie ciekawi :o) Te naczynie które widzimy na trzecim i ostatnim zdjęciu (tez z dziurkami po środku) to jest jakaś nakładką na garnek do gotowania na parze czy co?
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2011-09-17 18:01
pacpaw napisał(a):

i jeszcze jedno bardzo mnie ciekawi :o) Te naczynie które widzimy na trzecim i ostatnim zdjęciu (tez z dziurkami po środku) to jest jakaś nakładką na garnek do gotowania na parze czy co?


To jest patelnia Dry Cooker Delimano- wygrałam ją w konkursie - jest fantastyczna . Ma w środku takie wybrzuszenie z dziurkami na wylot . Ciepłóe powietrze dzieki temu unosi sie do góry i dodatkowo ogrzewa potrawę , na pokrywie para sie skrapla i opada . Z tym , że w przeciwieństwie do parowara nie jest to obieg zamknięty - część wilgoci ucieka przez te dziurki . Dusi się w niej doskonale - nawet ciasto można w tym piec . Wrzuć w wyszukiwarkę - Delimano i tam odszukaj patelnie Dry Cooker .
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw
offline

2011-09-17 18:15
Babciagramolka napisał(a):

pacpaw napisał(a):

i jeszcze jedno bardzo mnie ciekawi :o) Te naczynie które widzimy na trzecim i ostatnim zdjęciu (tez z dziurkami po środku) to jest jakaś nakładką na garnek do gotowania na parze czy co?


To jest patelnia Dry Cooker Delimano- wygrałam ją w konkursie - jest fantastyczna . Ma w środku takie wybrzuszenie z dziurkami na wylot . Ciepłóe powietrze dzieki temu unosi sie do góry i dodatkowo ogrzewa potrawę , na pokrywie para sie skrapla i opada . Z tym , że w przeciwieństwie do parowara nie jest to obieg zamknięty - część wilgoci ucieka przez te dziurki . Dusi się w niej doskonale - nawet ciasto można w tym piec . Wrzuć w wyszukiwarkę - Delimano i tam odszukaj patelnie Dry Cooker .


Już wygoglowuje informacje na ten temat :o)
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw
offline

2011-09-17 18:21
kurde teraz tyle tych nowinek na rynku nie wiadomo co wybrać :o) A miejsca w kuchni coraz mniej...
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żeberka
Żeberka pieczone Żeberka w jarmużu Żeberka duszone w kapuście
Mięsne żeberka pieczone w piekarniku Soczyste żeberka w keczupie Grillowane żeberka z miodem
Grillowane żeberka Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym Żeberka na słodko
Klasyczne gotowane żeberka Żeberka z nutą miodu Soczyste żeberka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane