Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos z żurawin i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry sos do klopsików. Jadłam - polecam.

Sos z żurawin i jabłek

Składniki:

Sos z żurawin i jabłek

 

Sposób przygotowania:

Sos z żurawin i jabłek
Jabłka należy umyć, osączyć, usunąć gniazdka nasienne, obrać
i podzielić owoce na ćwiartki. Do jabłek dodać opłukane żurawiny, zalać gorąca wodą i gotować na małym ogniu do miękkości.
Owoce przestudzić, zmiksować a następnie przetrzeć przez sitko. Do smaku dodać cukier oraz skórkę z pomarańczy drobniutko pokrojoną. Sos podawać do mięsa pieczonego lub smażonego.