odon

odon

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Sos zaciągany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Idealny do ryb i drobiu...

Sos zaciągany

Składniki:

Sos zaciągany

 

  • 1 szkl rosołu wołowego
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 szkl mąki
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Sos zaciągany
Masło rozetrzeć w rondelku, dodać przesianą mąkę, wymieszać, rozprowadzić rosołem.Podgrzewać, mieszając do zawrzenia.Odstawić.Żółtka rozmieszać z odrobiną sosu i ubijając połączyć z gorącym sosem.Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.Wymieszać z pietruszką.Podawać do ryb gotowanych lub pieczonych i do drobiu gotowanego.