justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Sos żurawinowo- porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

sos jest świetny do mięs i wędlin

Sos żurawinowo- porzeczkowy

Składniki:

Sos żurawinowo- porzeczkowy

 

 

 

  • żurawina do mięsa 1/2 szklanki
  • dżem z czarnej pożeczki 1/2 szklanki
  • chrzan tarty 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżka
  • wino wytrawne 1/4 szklanki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
  • cytryna
  • biały pieprz
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Sos żurawinowo- porzeczkowy
Żurawinę należy zmiksować na jednolity krem wraz z dżemem. Do masy dodajemy odciśnięty z soku chrzan, musztardę, wino i drobno posiekaną skórką z pomarańczy. Do smaku doprawiamy odrobiną skórki otartej z cytryny i sokiem cytrynowym, oraz pozostałymi przyprawami.