Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Sosik paprykowo - cukiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos paprykowo-cukiniowy... czyli pyszny dodatek o różnorakim zastosowaniu.

Sosik paprykowo - cukiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sosik paprykowo - cukiniowy

 

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia (lub kawałek dużej)
  • 2 małe cebule (lub 1 duża)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
  • 2 łyżki syropu z Agawy
  • Do przyprawienia:
  • tymianek
  • bazylia
  • imbir
  • chili
  • pieprz cytrynowy
  • czubryca łagodna
  • mała łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Sosik paprykowo - cukiniowy
Paprykę kroimy na podłużne części, pozbawiamy błonek i pestek ze środka. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Rozkładamy na blaszce piekarnika i w temperaturze 180 stopni C pieczemy przez godzinę. W tym czasie kroimy drobno cebulę oraz czosnek i przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju (aż cebulka nabierze złotawego koloru). Przesmażone zostawiamy do ostygnięcia. Podobnie z papryką i cukinią wyciągniętymi z piekarnika - czekamy aż nie będą zbyt gorące, a następnie z papryki delikatnie ściągamy skórkę. Tak przygotowane wszystkie nasze warzywa wkładamy do wysokiego garnka. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz syrop z Agawy. Doprawiamy: solą, czubrycą, pieprzem cytrynowym, chili, imbirem, bazylią oraz tymiankiem. Wszystko ze sobą dokładnie blenderujemy. Następnie przekładamy garnek na mały ogień, mieszamy i trochę gotujemy - tak aby nasz sos lekko zgęstniał. Jeszcze gorący przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Smacznego! Ps. Sos ten można stosować różnorako: zamiast ketchupu do parówek, jako pasta do smarowania chleba, a nawet jako "podkładka" na ciasto do pizzy (zamiast tradycyjnego sosu czy przecieru pomidorowego).
Sosik paprykowo - cukiniowy
W trakcie podpiekania warzyw można je dwa-trzy razy zamieszać długą, drewnianą łyżką.
Sosik paprykowo - cukiniowy
Całość bardzo dokładnie mieszamy i blenderujemy.
Sosik paprykowo - cukiniowy
Wysoki garnek przyda się właśnie podczas tej cześci - podgotowywania: w jego trakcie sosik może lekko pryskać.
Sosik paprykowo - cukiniowy
I do słoiczka - a potem już do czego tylko podniebienie zapragnie... :)