Strona główna Sosy - rodzaje i zastosowanie

Sosy - rodzaje i zastosowanie

jagienka - Porady kulinarne: Sosy - rodzaje i zastosowanie offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 172
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Sosy - rodzaje i zastosowanie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

sosy - rodzaje sosów i do czego używać


Dwa podstawowe sosy, z których komponuje się następnie różne inne sosy to biały i brunatny. BIAŁY - rozpuścić w rondelku kawałek masła, dodać 2 łyżki mąki, mieszać. Masła ma być tyle, aby zupełnie wsiąkło w mąkę. Kiedy masa jest jednolita, zalać zimną wodą i ubijać trzepaczką. W miarę gęstnienia dodawać wodę, sól, trochę pieprzu i gotować przez 5 minut. BRUNATNY - zrumienione uprzednio w piekarniku warzywa i kości gotuje się długo i powoli dodając sól i przyprawy. Bulion powinien być gęsty i szklisty. AKSAMITNY - biała zasmażka, zalana smakiem z ryby, cieleciny lub drobiu. Pracochłonny, dodając szafran przybierze on żółtą barwę, dodając świeże zioła- otrzymamy zieloną barwę. BESZAMEL - Jest to jasna zasmażka rozprowadzona mlekiem. Sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku. Sos podaje się do ryb, jarzyn, białego mięsa. Często potrawy zalane nim zapieka się. CEBULOWY - Cebule ugotować w wodzie, przetrzeć przez sito na rzadkie puree. Zrobić gęsty beszamel i zmieszać w stosunku 1 purre do 2 beszamel. Krótko zagotować. Podawać do mięs. CRANBERRY - z kuchni angielskiej. Jego podstawowym składnikiem sa żurawiny. Podaje sie go do indyka i dań z rusztu. CUMBERLAND - galaretka porzeczkowa wymieszana z chrzanem, do tego dodaje sie smażoną pokrojoną w cieniutkie paseczki skórke pomarańczową. Musztardę, sól i cukier dodajemy według smaku oraz czerwone wino, najlepiej zagotowane porto. Podaje się do zimnego mięsa najlepiej dziczyzny. CZOSNKOWY - prowansalski sos z majonezu i czosnku. Stosowany do zimnych ryb, jajek na twardo, gotowanych jarzyn i mięs na zimno. REMOULADE - zimny sos podobny do majonezowego z dodatkiem musztardy, korniszonów, kaparów, anchois, posiekanych ziół, jajek na twardo. Podaje się do zimnych mięs, ryb, skorupiaków. SUPREME - najlepszy, w kuchni francuskiej, gesty zawiesisty sos rozcieńczony wywarem z drobiu i świeżą śmietaną, czasem z dodatkiem esencji z grzybów i soku z cytryny, podawany do drobiu oraz dziczyzny i delikatnych ryb. WINEGRET - zimny sos przygotowany z oliwy i octu winnego. Używany do zielonych sałat, podawanych na zimno jarzyn, owoców morza niekiedy mięsa. Do sosu należy używać produktów najlepszego gatunku: octu winnego z wina czerwonego, jest bardziej aromatyczne niż białe, oraz dobrej oliwy. MIĘTOWY - sos winegret miętowy ze śmietaną - do soku cytrynowego dodaje się świeże listki mięty i uciera około 15 minut, a następnie łączy ze śmietaną. Podawany z szynką parmeńską i świeżymi figami.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Sosy - rodzaje i zastosowanie  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane