Sosy do ryb

  • 1

Sos idealnie uzupełnia smak niemalże każdej potrawy. Czy wiesz, jaki pasować będzie do pieczonej lub wędzonej ryby?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sosy do ryb
Wyśmienicie przyrządzone ryby, to jeden z atutów kuchni skandynawskiej. Jednym z ich sekretów są dobrze skomponowane i dobrane sosy. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów.  


Ugotowane


Gotowane ryby, chociażby na parze, to idealny wybór dla zwolenników kuchni lekkostrawnej oraz tych, którzy dbają o swoją figurę. Warto do tak przyrządzonej ryby dodać jakiś sos, by wyostrzyć jej smak. Może to być sos:
- cytrynowy – przyrządza się go ze śmietanki, wywaru z ryb, mąki, masła, soku z cytryny, a doprawia się go solą i pieprzem- serowy – jego składniki to mleko, masło, mąka, tarty ser

- majonezowo – zielony – Skandynawowie przygotowują go z majonezu, śmietany, kopru, szpinaku, szczypioru, papryki mielonej, pieprzu, soli. 


Wędzone ryby

Do tego rodzaju ryb można dodać chociażby sos pomidorowy, który przygotowuje się z koncentratu pomidorowego, śmietany, cebuli, papryki mielonej, pieprzu, soli, skórki z cytryny. Dobrze komponować będzie się też sos cytrynowy, czyli mieszanka mąki, masła, wywaru z ryby, soli, pieprzu, cytryny i śmietany.Ostatnią naszą propozycją do wędzonych ryb jest sos serowy. Przyrządza się go z mleka, masła, mąki, jak również żółtego sera.
 

Sosy do skorupiaków


Możecie zdecydować się na sos jogurtowy, który przyrządzicie z jogurtu z dodatkiem soku z cytryny, soli i... sosu chilli. Można przygotować również sos z gęstej śmietany z dodatkiem jedynie gotowego sosu chilli. A oto inne propozycje sosów:

- kawiorowy – wśród składników znajdziecie koper, gęstą śmietanę oraz kawior - czerwony

- szafranowy – do jego zrobienia potrzebna jest gęstaśmietana, szafran, por, pieprz, sól

- musztardowo-koperkowy – zrobisz go z kopru, śmietany, musztardy, soli i pieprzu, cukru. 


Pozostałe propozycje


Poniżej przedstawiamy inne pomysły na sosy do ryb, które królują w kuchni skandynawskiej. Oto one:

- Specjalny sos do pieczonej ryby – przyrządza się go z musztardy, gęstej śmietany oraz anchois.

- Sos chrzanowy – przygotujesz go z mąki, masła, mleka (zimnego), soli, pieprzu białego oraz chrzanu. Dobrze komponuje się z rybami pieczonymi i smażonymi.

- Sos musztardowy – przygotujesz go z tych samychskładników, co sos chrzanowy. Jedynie chrzan zastąp musztardą i dodaj troszkę papryki mielonej. Dodawaj go do pieczonych śledzi oraz gotowanej ryby.

- Chrzan ze śmietaną będzie dobrze komponować się z rybą przyrządzoną na różne sposoby. Przygotujesz go z tartego chrzanu z dodatkiem... bitej śmietany. Podaje się go na zimno.



Źródło: „Kuchnia skandynawska” Teresa Cichowicz-Porada, wyd. ALFA