Sosy - łatwe i szybkie w przygotowaniu

Są bardzo dobrym dodatkiem do wielu dań. Sosy, o których mowa, mogą mieć przeróżną postać. Od tatarskiego, przez serowy i chrzanowy, na którym wcale nie koniec!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Sosy - łatwe i szybkie w przygotowaniu
fot. Fotolia

Przygotowanie tych sosów nie jest trudne, a  szybkie i banalnie łatwe. Wystarczy użyć znanych wszystkim składników  i gotowe! Opiszę kilka podstawowych sosów - być może pojawi się taki, którego jeszcze nie znacie.

Jakie możemy przygotować sosy? Oto kilka propozycji:

- sos serowy - wystarczy tylko garść świeżo startego sera żółtego, do którego dodajemy majonez, jogurt naturalny i kilka łyżek świeżo poszatkowanej zieleniny. Tak przygotowany sos jest przepysznym dodatkiem do wielu dań.  Warto pamiętać, że możemy dodać więcej jogurtu niż majonezu.
 - sos chrzanowy -miękki chrzan trzemy na tarce,  do słoiczka dajemy kilka łyżek zimnej wody, sok z cytryny i szczyptę soli oraz cukru. Następnie dodajemy starty wcześniej chrzan. Wszystko należy wymieszać i włożyć do lodówki.  Sos ten ma krótki termin ważności, więc należy zużyć go szybko.
-  sos tatarski - kroimy drobno grzyby marynowane, ogórki kiszone i ugotowane jajka. Całość należy połączyć z niewielką ilością majonezu i dokładnie wymieszać.  Sos jest prosty do przygotowania, a zarazem pyszny. Do sosu można użyć majonez przygotowany w domu.
- sos ćwikłowy - 3-4 ugotowane buraki szatkujemy na tarce, najlepiej na tej z drobnymi oczkami. Następnie dodajemy słoiczek chrzanu, cukier, sól (po szczypcie) oraz niewielką ilość soku z cytryny. Następnie wszystko mieszamy.

Tak przygotowane sosy sprawdzą się w wielu przypadkach. Możemy posmarować nimi danie na ciepło, jajka lub kromki chleba. Pysznie i zdrowo, bo tak powinno być!

Szukasz pomysłu na inne sosy? >>>