beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Sotniaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Babcia piekąc te placki robiła celowo dziurki. Placuszki piekła nie na patelni ale na blasze pieca.

Sotniaki

Składniki:

Sotniaki

 

  • mąka 1 i 1/2 szklanki
  • zsiadłe mleko ok 6-7 łyżek
  • sól 1 szczypta
  • soda oczyszczona 1 czubata łyżka
  • jajko 1 sztuka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sotniaki
Do przesianej mąki wbić jajko, dodać sodę, sól i zsiadłe mleko i zagnieść ciasto. Mleka dodajemy tyle, by ciasto było elastyczne i [luźne]. Ciasto uformować w długi średnio gruby wałek. Odcinać plastry ciasta i formować rękoma placuszki. Smażyć na patelni na rumiano. Jeśli w placuszkach pojawią się dziurki i będą takie "poprzestrzelane" to wyrosną puszyste pagórki.

Tagi:

jajko jajka