-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Spagetti po bolońsku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis zaczerpnięty od teściowej, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Spagetti jest przepyszne i zawsze objadamy się nim do syta.

Spagetti po bolońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spagetti po bolońsku

 

  • 50 dag mięsa mielonego (ja preferuję mieloną łopatkę albo biodrówkę)
  • 5 średnich marchewek
  • 1 duży seler
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorków z ziołami
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • papryka mielona ostra
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kostka rosołowa warzywna
  • makaron spagetti

Sposób przygotowania:

Spagetti po bolońsku
Mięso mielone podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulką i czosnkiem. Mięso doprawiamy już na patelni solą i pieprzem. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Selera i korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Podsmażone mięso wraz z cebulą przekładamy do garnka. Na patelnię wkładamy startą marchewkę, selera i pietruszkę i dodajemy do tego pomidorki z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko dusimy ok 10 minut na małym ogniu. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, w którym znajduje się mięso, wrzucamy listek laurowy, kostkę rosołową oraz ziele angielskie i dalej dusimy. (Jeśli konsystencja jest za bardzo stała możemy dolać odrobinę wody.) Sos doprawiamy ziołami prowansalskimi, bazylią, solą i pieprzem do smaku. Całość powinna się dusić ok. 45 minut aby warzywa zmiękły, a maki się przeniknęły. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie nakładamy makaron na talerze i nakładamy na środek sos boloński. Smacznego!
Spagetti po bolońsku
Wszystkei składniki potrzebne do przygotowania sosu bolońskiego.
Spagetti po bolońsku
Przyprawy i zioła są w tym daniu bardzo ważne, oto one.
Spagetti po bolońsku
Mięso mielone podsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem.
Spagetti po bolońsku
Sos powinien się dość długo dusić, ale efekt końcowy jest tego warty!