nela24

nela24

Kucharz
[Przepisów: 6]

Spagetti z sosem szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niecodzienna forma spagettii na nieco inny sposób. Zielony sos zapewne z łatwością przekona dzieci do obiadu

Spagetti z sosem szpinakowym

Składniki:

Spagetti z sosem szpinakowym

 

  • SKŁADNIKI:
  • 300 g makaronu spagetti
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • odrobina masła do smażenia
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spagetti z sosem szpinakowym
Makaron należy ugotować wg instrukcji z opakowania.Następnie, na maśle należy lekko podsmażyć cebulę, pokrojoną w kostkę i odrobinę podlać wodą.Do cebuli dodajemy szpinak i mieszamy tak, aby się rozpuścił. Następnie ponownie podlewamy wodą ( ok 1 szklanki) i gotujemy ok 15-20 min dodając czosnek przeciśnięty.Później dodajemy pomału śmietanę cały czas mieszając i serek topiony, który sprawi, że sos stanie się kremowy. Mieszamy cały czas aż do zagotowania. Po czym gotujemy jeszcze ok 5 min.Ugotowany makaron podajemy z sosem, na którego wierch można podać starty ser żółty.SMACZNEGO !! ps do urozmaicenia sosu, można dodać pokrojone pomidory czy kukurydzę.