Pablito

Pablito

Kucharz
[Przepisów: 10]

Spaghetti Aglio Olio

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

coś dla miłośników makaronu i aromatu czosnku wraz z oliwą z oliwek

Spaghetti Aglio Olio

Składniki:

Spaghetti Aglio Olio

 

  • Makaron Spaghetti,
  • papryczka Chili lub Peperoncino,
  • pół szklanki oliwy z oliwek extra vergine,
  • 4 - 5 ząbków czosnku,
  • parmezan,

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti Aglio Olio
Makaron wsypujemy do osolonego wrzątku. Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z oliwą i delikatnie podsmażamy około minuty, tak aby czosnek tylko oddał swój aromat oliwie uważając aby go nie zrumienić, bo zrobi się gorzki. Po minucie dorzucamy drobno posiekaną papryczkę bez pestek i smażymy jeszcze około minuty. Na patelnie z czosnkiem i papryczką wykładamy ugotowany al dente makaron i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze posypując sporą ilością tartego Parmegiano Reggiano. Jest to przepis podstawowy, który bardzo często we Włoszech wzbogaca się posiekana natką pietruszki, ja czasem jej używam, a czasem nie, zależy na co mam smak :)

Tagi:

makaron