ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Spaghetti al ragu

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

następny przepis Włoski smaczny i pożywny

Spaghetti  al ragu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti al ragu

 

  • 400 gram mielonej wołowiny
  • 150 gram boczku surowego, zmielonego lub drobno pokrojonego
  • 50 gram bardzo drobno posiekanego selera naciowego
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 500 gram pomidorów koktajlowych lub 2 puszki pomidorów bez skórek (zbindować)
  • 1 kieliszek (60 ml wytrawnego wina czerwonego)
  • 500 gram czyli paczka makaronu spaghetti
  • sól
  • 1/2 pęczka natka pietruszki posiekana drobno
  • pęczek świeżej bazylii drobno posiekanej
  • czarny pieprz
  • grana padano tarty
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti al ragu
Czosnek nie obieramy lecz w skorupce rozgniatamy szerokim nożem, myjemy seler naciowy i siekamy bardzo drobno. Do dużego rondla wlewamy oliwę z oliwek . Gdy się rozgrzeje dodajemy czosnek i na małym ogniu smażymy w łupkach aż się zrumieni następnie wyciągamy i wyrzucamy. Na oliwę teraz wrzucamy seler naciowy posiekany i przesmażamy go do miękkości. Następnie dodajemy zmielony lub drobno pokrojony boczek surowy i przesmażamy go z selerem przez około 2 minuty. Dodajemy do rondla zmielone mięso wołowe, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki i mieszamy mięso z resztą. Mięso musi się usmażyć potrwa to kolejne 5-7 minuty na małym ogniu. Gdy mielone mięso jest już usmażone wlewamy do rondla czerwone wino, mieszamy i czekamy, aż wino całkowicie odparuje. Jeżeli wino odparowało dodajemy zbindowane pomidory i posiekaną świeżą bazylie i mieszamy. Całość gotujemy około 2-3 godziny. Ragù powinno mieć jednolitą i kremową konsystencję. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy do momentu al dente, czas podany na opakowaniu odcedzamy. Dodajemy małą chochlę sosu do garnka w którym gotowaliśmy spaghetti i mieszamy z makaronem, tak, żeby makaron równo pokrył się sosem. Nakładamy makaron na talerz i polewamy jeszcze jedną łyżką ragù. Na samym końcu sypiemy tartym grana padano. Życzę miłego gotowania i smacznego :)
Spaghetti  al ragu
czosnek smażymy na oliwie z oliwek aż będzie rumiany
Spaghetti  al ragu
pomidory należy dobrze zmiksowaś używam blindera
Spaghetti  al ragu
mięsko dokładnie pżesmażyć tak aby się nie
Spaghetti  al ragu
sos ragu gotujemy od 2 do 3 godzin na małym ogniu