kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Spaghetti a'la carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczny makaron z boczkiem, jajkami, śmietanką i parmezanem. Jedno z popularniejszych dan kuchni włoskiej.

Spaghetti a'la carbonara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti a'la carbonara

 

  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka masła
  • 250g boczku surowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 5 łyżek śmietanki słodkiej
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka oregano
  • 50g parmezanu
  • sól, pieprz
  • 500g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

Spaghetti a'la carbonara
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z masłem. Czosnek kroimy i rozcieramy na desce do krojenia. Dodajemy do boczku i chwilkę przesmażamy. W dużym garnku zagotowujemy osolona wodę i gotujemy makaron al dente. Jajka i śmietankę mieszamy z tymiankiem, oregano, solą i pieprzem. Makaron odcedzamy na sitku. Do gorącego dodajemy podsmażony boczek oraz jajka ze śmietanką. Dokładnie mieszamy aż do ścięcia masy. Dodać starty parmezan i wymieszać.
Spaghetti a'la carbonara
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z masłem.
Spaghetti a'la carbonara
W dużym garnku zagotowujemy osolona wodę i gotujemy makaron al dente.
Spaghetti a'la carbonara
Jajka i śmietankę mieszamy z tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
Spaghetti a'la carbonara
Makaron odcedzamy na sitku. Do gorącego dodajemy podsmażony boczek oraz jajka ze śmietanką.