e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Spaghetti a’la carbonara

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron spaghetti w serowym sosie z szynką

Spaghetti a’la carbonara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti a’la carbonara

 

  • 300g makaronu spaghetti
  • 100g surowej szynki
  • 250g serka mascarpone
  • 25g startego parmezanu
  • 2-3 szalotki
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • bazylia do dekoracji
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Spaghetti a’la carbonara
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szalotki pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do szalotek, podsmażyć na złoto. Następnie dodać ser mascarpone i parmezan (odłożyć trochę), wymieszać. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać lubczyk. Makaron przełożyć do sosu, wymieszać i wyłożyć na talerze. Gotowe danie posypać parmezanem i udekorować bazylią.Smacznego!
Spaghetti a’la carbonara
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu
Spaghetti a’la carbonara
Szynkę pokroić w kostkę, dodać do szalotek, podsmażyć na złoto
Spaghetti a’la carbonara
Dodać ser mascarpone, starty parmezan i lubczyk
Spaghetti a’la carbonara
Makaron przełożyć do sosu, dokładnie wymieszać