sloneczko1

sloneczko1

Starszy Kucharz
[Przepisów: 48]

spaghetti alla carbonara -z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo szybkie,smaczne i lubiane przez dzieci

spaghetti alla carbonara -z boczkiem

Składniki:

spaghetti alla carbonara -z boczkiem

 

  • 400 g makaron spaghetti
  • 100 g wedzonego boczku
  • 100 g zmielonego parmesanu albo 50 g Pecorino i 50 g Parmesan
  • 3 lyzki stolowe smietany kreowki
  • 3 jajka
  • 2 lyzki olowy z oliwek
  • 2 zabki czosnku(mozna bez)
  • sol,pieprz,galka muszkatalowa

 

 

Sposób przygotowania:

spaghetti alla carbonara -z boczkiem
Boczek pokroic w drobna kosteczke i powoli podsmazyc na 2 lyzkach oleju
W duzym garnku zagotowac wode na makaron-gotowac nie wiecej niz 8-9 minut !!
3 jajka,smietanke,sol ,pieprz i szczypte galki muszkatalowej ubic trzepaczka do kremowej masy nastepnie dodac 50 g parmesanu.
Chrupiace-ale nie spalone!! skwarki przelozyc do zaroodpornego naczynia i trzymac na podgrzaniu w piekarniku.
czosnek posiekac i lekko podrumienic na tluszczu z boczku.
Spaghetti dokladnie odcedzic i natychmiast przelozyc do patelni i dokladnie wymieszac z tluszczem z boczku i czosnkiem.
Teraz odstawic patelnie z" ognia"(kazdy ma inna kuchnie).Dodac mase jajowo-smietankowo-serowa i szybko wymieszac uwazajac zeby jajka sie nie sciely!!
Calosc posypas skwareczkami z boczku i reszta parmesanu,doprawic swiezo mielonym pieprzem i tylko smacznego zyczyc!!!!!!!!!!!!!
Do tego polecam energiczne czerwone wino Chiantti,albo Merlot
oczywiscie dla dzieci wode z sokiem gronowym!!!