MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Spaghetti all'arrabbiata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste danie na szybką kolację.

Spaghetti all'arrabbiata Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti all'arrabbiata

 

  • 1/3 opakowania spaghetti
  • pół maleńkiej ostrej papryczki chili
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • kilka listków bazylii
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Spaghetti all'arrabbiata
Makaron ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Najlepiej, żeby nie był miękki, tylko ugotowany al dente. Odcedzić makaron i przelać zimną woda, żeby się nie skleił. Czosnek pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie. Nie powinien sie rumienić, bo będzie gorzki. Sos pomidorowy połączyć z pieprzem, umytymi i osuszonymi listkami bazylii i szczyptą soli. Do tego dodać pół papryczki chili przekrojonej na pół i pozbawionej ziarenek, które są piekielnie ostre. Wszystko zmiksować i dodać na patelnię do czosnku. Cały sos gotować kilka minut na wolnym ogniu, aby lekko odparował i zgęstniał. Kiedy sos jest już gęsty dodać do niego makaron i wymieszać. Zostawić minutę na patelni, żeby się zagrzał i od razu potem podawać ozdobiony listkiem bazylii.
Spaghetti all'arrabbiata
Plasterki czosnku lekko podsmażyć na oliwie
Spaghetti all'arrabbiata
Pół papryczki chili przekroić i oddzielić ziarenka
Spaghetti all'arrabbiata
Zmiksowany sos pomidorowy dodać do oliwy
Spaghetti all'arrabbiata
Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać