Spaghetti bolognese

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kuchnia włoska... jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść na okrągło, niezależnie od tego czy to pizza czy pasta. Dzisiaj proponuję Wam klasyka, czyli spaghetti bolognese.

Spaghetti bolognese

Składniki:

Spaghetti bolognese

 

  • 500 g mielonej łopatki
  • 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z butelki)
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 500 g makaronu spaghetti

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę, a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem i zalewamy sosem pomidorowym. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko dusimy około 15-20 minut, na koniec przyprawiamy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Po odcedzeniu makaronu dodajemy do niego sos, dokładnie mieszamy, posypujemy serem i od razu podajemy.

Tagi:

makaron sery ser