patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Spaghetti bolognese z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna alternatywa dla tradycyjnego spaghetti. Tym razem podaje ten pyszny pomidorowy sos z mięsem mielonym w towarzystwie pieczarek.

Spaghetti bolognese z pieczarkami

Składniki:

Spaghetti bolognese z pieczarkami

 

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szalotka
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczka pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki chilli,
  • 1/2 łyżeczki bazyli,
  • 1/2 łyżeczki natki pietruszki
  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese z pieczarkami
Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam.

Pieczarki myję i drobno siekam. Kiedy mieso będzie usmażone dodaję pieczarki i cebulę i dolewam ok 50 ml wody, zmniejszam ogień, duszę. Nastepnie wlewam koncentrat pomidorowy oraz przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty.

Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby.

Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję serem lub sosem czosnkowym. Drugi makaron mieszam z sosem i podaje posypany serem lub polany sosem.

Smacznego.