pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Spaghetti bolońskie z selerem naciowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

z wyraźny akcentem selera dla wielbicieli tego smaku

Spaghetti bolońskie z selerem naciowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti bolońskie z selerem naciowym

 

  • Makaron bucatini 200g,
  • sos boloński 1 słoik,
  • mięso mielone 40 dag,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • papryka słodka ½ łyżeczki,
  • seler naciowy 5 łodyg,
  • koncentrat pomidorowy 90g,
  • ser wędzony tarty do posypania,
  • oregano suszone 2 szczypty,
  • bazylia 4 szczypty,

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolońskie z selerem naciowym
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone mieszamy z pieprzem, solą i papryką słodką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na dużym ogniu nieustannie mieszając. Gdy się przesmaży dodajemy oregano oraz drobno pokrojone łodygi selera naciowego (dodałem tez odrobinę pokrojonych liści). Chwilkę smażymy i dodajemy koncentrat wraz z sosem ze słoika. Całość mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy jeszcze bazylią i gotowe. Tak przyrządzonym sosem polewamy makaron i posypujemy startym serem wędzonym. Smacznego.
Spaghetti bolońskie z selerem naciowym
Pokrojone łodygi selera naciowego wraz z mięsem mielonym przed wymieszaniem
Spaghetti bolońskie z selerem naciowym
Propozycja podania: ugotowany makaron polewamy sosem bolońskim i posypujemy startym serem wędznym