Spaghetti carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Carbonara to jeden z moich ulubionych przepisów na spaghetti. Przygotowanie to mniej niż pół godziny, więc sprawdza się idealnie po pracy.

Spaghetti carbonara

Składniki:

Spaghetti carbonara

 

  • 250 g makaronu spaghetti
  • woda do gotowania
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml słodkiej śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 50 g drobno startego sera cheddar
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara

ETAP 1:

Spaghetti carbonara
Boczek wrzucamy na olej i chwilę smażymy

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, na złoty kolor.

ETAP 2:

Spaghetti carbonara
Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę i czosnek

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, doprawiamy szczyptą soli i jeszcze chwilę razem podsmażamy.

ETAP 3:

Spaghetti carbonara
Kolejno dodajemy śmietankę, połowę sera i jajko

Gdy cebula będzie szklista wlewamy śmietankę i wrzucamy połowę startego sera, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wbijamy jajko, mieszamy energicznie, aż całość się połączy.

ETAP 4:

Spaghetti carbonara
Sos przyprawiamy i łączymy z makaronem, podajemy

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wrzucamy posiekaną pietruszkę. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i podajemy posypane resztą startego sera.