paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Spaghetti Carbonara wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny pomysł na błyskawiczny obiad :)

Spaghetti Carbonara wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti Carbonara wg Beaty

 

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 200 g boczku wędzonego
  • 8 średnich ząbków czosnku ( czasem daje nawet 10 ale można dać mniej, jak kto lubi :))
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 żółtka (surowe)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Spaghetti Carbonara wg Beaty
Wstawiamy wodę na makaron Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju Na patelnie z boczkiem wylewamy 200 ml śmietanki, posypujemy rozmarynem, przeciskamy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie z solą bo wędzony boczek może być mocno słony). Całość podgrzewamy na wolniuteńkim ogniu co chwilkę mieszając. Do wrzącej, osolonej wody wkładamy makaron i gotujemy al dente, odcedzamy ale nie przelewamy zimną wodą! Do pozostałej śmietanki dodajemy żółtka i mieszamy, następnie wylewamy na patelnię, całość mieszamy i mocno podgrzewamy, cały czas mieszając nie doprowadzamy do wrzenia gdyż sosik mógłby nam się zważyć. Do gotowego sosu wrzucamy gorący makron i dokładnie mieszamy Smacznego :) Jeśli zostanie nam trochę niedojedzonego spaghetti, polecam podgrzewać na patelni podlewając przegotowaną wodą, wtedy sosik się nie zeschnie na makaronie :)
Spaghetti Carbonara wg Beaty
Makaron gotujemy al dente, po odcedzeniu nie przelewamy zimną wodą lecz zostawiamy gorący
Spaghetti Carbonara wg Beaty
Wędzony pokrojony boczek podsmażamy na oleju
Spaghetti Carbonara wg Beaty
Do boczku dodajemu śmietankę, rozmaryn i przeciśnięty czosnek
Spaghetti Carbonara wg Beaty
Gotowe spaghetti carbonara, najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu

Tagi:

makaron