iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Spaghetti carbonara z żółtkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Każdy kiedyś robił Spaghetti carbonara i ja w tym tygodniu zrobiła. Niby popularne ale jak rzadko gości w mojej kuchni. Ja swoje podaję z żółtkiem oddzielonym od białka na wierzchu, a drugie daję do śmietany. Dla nas idealne.

Spaghetti carbonara z żółtkiem

Składniki:

Spaghetti carbonara z żółtkiem

 

  • 2 żółtka

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

  • 1 łyżka masła klarowanego

 

  • 1/2 opakowania makronu spaghetti

 

 

  • 15 dag boczku
  • 2 łyżki parmezanu

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara z żółtkiem
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Tym czasem kroimy 1 cebulę w kosteczkę, 2 ząbki czosnku siekamy.

Na odrobinę masła klarowanego dajemy cebule i czosnek, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy.

Śmietanę 30 % ok 1/2 szklanki mieszamy z żółtkiem, dodajemy parmezan solimy do smaku. Wlewamy śmietanę na patelnię do makaron, mieszamy szybko.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Serwujemy w głębokim talerzu z żółtkiem na wierzchu.

Tagi:

makarony dania