misiuka

misiuka

Kucharz
[Przepisów: 18]

Spaghetti frutti di mare

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jest to danie z owocami morza, ktore sklada sie z kilku etapow : przygowtowanie osmiornic, mieczakow i krewetek oraz ugotowania spaghetti.

Spaghetti frutti di mare

Składniki:

Spaghetti frutti di mare

 

  • Skladniki dla 8 osob :
  • 1 kg Osmiorniczek,
  • ½ kg omulkow/malzy,
  • ½ kg innych malzy, np sercowki lub inne,
  • 16 krewetek surowych (moga byc odmrazane),
  • 2 pomidory,
  • 20cl wina bialego,
  • 1kg spaghetti,
  • Oliwa z oliwek,
  • 8 zabkow czosnku,
  • Natka pietruszki,
  • Sol I pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti frutti di mare

Wyczyscic osmiornice z atramentu i zdjac pokrywajaca ja blone. Wrzucic do goracej posolonej wody i gotowac az zmieknie, czas gotowania zalezy od wielkosci osmiornicy im wieksza tym dluzej oczywiscie. Jesli osmiornica byla uprzednio zamrozona, to czas gotowania jest krotszy, robi sie szybko miekka. Po ostudzeniu, kroimy osmiorniczki na male kawalki. Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, kilku zabkow czosnku i drobno posiekanej natki pietruszki, dodajemy rowniez sok z cytryny. Pomidory kroimy w kosteczke i wszystko mieszamy razem, odstawiamy do lodowki. Omulki nalezy wyczyscic z otaczajacych muszle nitek, wystarczyc oskrobac je nozykiem i oplukac. Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek ,z pokrojonym czosnkiem i natka z pietruszki, do tego wrzucamy duze muszle, a nastepnie mniejsze omulki. Skrapiamy wszystko wytrawnym bialym winem i czekamy az sie muszle otworza i odstawiamy z ognia. Na kolejna goraca patelnie wrzucamy krewetki, z koloru szarego zmieniaja sie w kolor pomaranczowy, czas gotowania zalezy od wielkosci krewetki, zazwyczaj wystarczy od 3 do 5 minut. Przegotowane krewetki zmieniaja sie w ciapke i nie sa zbyt smakowite. Wszystkie owoce morza sa gotowe, wiec potrzebne sa teraz spaghetti, ktore podgotowujemy tylko polowe wskazanego na opakowaniu czasu, poniewaz dokoncza sie one gotowac w sosie po muszlach. Przed wlozeniem do tego sosu spaghetti, wyciagnac muszle, mozna wyciagnac rowniez mieczaki z muszli jesli nie chcecie sie bawic w obieranie w czasie jedzenia, podobnie jesli chodzi o krewetki, mozna je obrac ze skorupki i zawartosc glowy powyciskac do sosu po muszlach, nada to jeszcze intensywniejszego smaku makaronowi. Makaron musi byc ugotowany “al dente”. Przed podaniem mieszamy spaghetti z wszystkimi owocami morza, krewetkami i osmiornicami. Mozna udekorowac natka z pietruszki. Czaso i pracochlonne, ale warto bylo. Po prosu palce lizac!


Przepis na smaczne Spaghetti z sosem >>>


Tagi:

krewetki