juliet

juliet

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Spaghetti krewetkowe z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny obiad dla dwóch spragnionych egzotyki podniebień

Spaghetti krewetkowe z fasolą

Składniki:

Spaghetti krewetkowe z fasolą

 

  • makaron pełnoziarnisty spaghetti 100g
  • krewetki mrożone 250 g
  • fasola czerwona ok pół puszki
  • seler naciowy
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • olej/oliwa
  • łyżka musztardy
  • łyżka/dwie mąki razowej lub żytniej
  • sól, pieprz, kolendra, chilli,ziele angielskie,sok z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti krewetkowe z fasolą
Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojonego selera naciowego i ząbek czosnku. Solimy i przekładamy do garnka. Następnie na gorący olej lub oliwę wrzucamy rozmrożone krewetki i smażymy chwilkę podsypując na koniec mąką. Gdy mąka się zarumieni podlewamy wodą i dusimy. Powstały sos doprawiamy wciskając pozostały czosnek i dodając przyprawy. Na koniec mieszamy krewetki z łyżką musztardy ( ja używam Dijon, jest najlepsza do owoców morza). Przekładamy zawartość patelni do warzyw i dusimy na małym ogniu.Dodajemy teraz odsączoną , czerwoną fasolkę. Gdy całość przejdzie aromatem dodajemy posiekany koperek i wciskamy nieco soku z cytryny. Makaron gotujemy al dente. Podajemy całość pięknie na talerzu i zjadamy ze smakiem!